15 mei 2011

'Ergste is dat ik mijn kleinkinderen niet zie opgroeien'

Vandaag, 15 mei 2011, is het 66 jaar geleden dat onze vader Arie van den Bos(1945-2007) werd geboren. We staan vandaag stil bij zijn leven. Hoe zou hij de huidige ontwikkelingen in de samenleving hebben bekeken? Hoe zou hij de politieke situatie hebben beoordeeld? Onze vader was uiterst kritisch in dat opzicht. Hij stond duidelijk links van het midden. Hij kon wat dat betreft erg fel uit de hoek komen. Toch was hij in december 2007 tamelijk gelaten over zijn naderende einde en afscheid van ons. 'Het is erger voor jullie dan voor mij'-sprak hij meer dan eens. 'Ik stap er gewoon tussenuit.' Laconiek was hij daaronder. Al zal er veel in hem zijn omgegaan die laatste weken. Slapen deed hij slecht die laatste periode toen duidelijk was geworden dat hij ongeneeslijk ziek was.'Het ergste is dat ik mijn kleinkinderen niet zie opgroeien.' Daar was hij zeer beslist over. En dat zeggen we hem na. Dat is het ergste van het zo vroeg afscheid moeten nemen. Geen tijd van leven hebben om de generaties die na ons komen te zien opgroeien. Rust zacht, beste vader!