11 april 2024

Trudy over haar vader Nijs

In 2022 had ik mailcontact met Trudy over haar vader Nijs.Ze schreef en ik citeer:'Friesema woonde bij ons in de buurt,die woonde aan de Zoeterwoudse weg,dichtbij ons.Ik speelde wel eens met hun aangenomen dochtertje dat in de oorlog weeskind was geworden.Dat heette Femke,deze mensen hadden haar geadopteerd.Financieel zaten deze mensen goed bij kas.Eigen huis in die tijd.Dat was bijzonder.De heren Martens en Massaar waren dacht ik collega's van mijn vader.Massaar had een dochter,maar over lessen van Pa weet ik niet meer.Mijn vader had leraar willen worden en hij was ook sociaal met iedereen.Altijd helpen,vooral in het begin van de periode dat wij in de Kersenstraat kwamen wonen.Vlak na de tweede wereldoorlog had iedereen het financieel moeilijk.Mijn vader had op de ambachtsschool elektrotechniek gehad.Veel mensen hadden daar geen verstand van en brachten hun strijkijzer,radio etc. ter reparatie bij mijn vader.Bij het ophalen zeiden wij: dat is wel goed zo.Maar dan brachten diezelfde mensen een pakje shag of een plantje.En volgens mij deed Pa dit ook met bijles geven.'