21 mei 2022

Johannes Bavelaar (1899-1984):kapper in oorlogstijd

Toen in mei 1940 de bezettingstijd begon na vijf dagen van oorlog, bleek al snel dat Johannes Bavelaar,kapper aan de Oranjegracht in Leiden,voor onverwachte gebeurtenissen zou komen te staan.Zo gebeurde het op een gegeven moment dat hij bijvoorbeeld gesteld werd voor het feit dat hij onderduikers in zijn kapperszaak moest herbergen tijdens een razzia.Ook is hij een keer aangehouden op weg naar een onderduiker die hij zou gaan knippen aan de Lammenschansweg.Jan Bavelaar daarover:'Ja, ik ging een klant helpen op de Lammenschansweg,die was ondergedoken en die moest ik knippen.Toen was ik op de Hogewoerd en toen vroegen Duitsers aan mij hoe oud ik was.En toen zei ik dat ik boven de veertig was.Boven de veertig was je vrij, dan hoefde je niet mee.'