7 augustus 2008

De troonswisseling op woensdag 30 april 1980

Op 30 april 1980 besteeg prinses Beatrix de troon. Ik schreef die dag het volgende in mijn dagboek: Op deze historische en gedenkwaardige dag wil ik u iets schrijven. Vanmorgen stond ik om ongeveer 7 uur op. Ik ben me toen gaan wassen en om 8 uur was ik beneden. Ik heb toen naar de radio geluisterd. Alles in het teken staande van de troonsafstand. Om tien uur vanmorgen zagen wij, mijn moeder, broer en ik de abdicatieplechtigheid met Koningin Juliana. Beelden hiervan heb ik opgenomen op videoband. Daarna verschenen om 11 uur ex-Koningin Juliana, die toen prinses Juliana heette en Koningin Beatrix op het balkon. Er werd een rookbom afgestoken, maar de daders zijn door de politie gearresteerd. Na de uitzending sprak eerste minister Van Agt tot het Nederlandse volk. Vanmiddag kijk ik naar de inhuldiging. Nu, om ongeveer half een, luister ik naar de radio, naar een historisch overzicht van de regeringsperiode van Koningin Juliana.