21 april 2017

Leny vaak zoek als kind

Stamboomkunde of het uitpluizen van je familiegeschiedenis stelt je in de gelegenheid door de tijd te reizen. Een historische sensatie maakt zich van je meester wanneer je bijvoorbeeld een eeuwenoude geboorteakte onder ogen krijgt of iets aan de weet komt van je voorouders wat je helemaal nooit had verwacht. Vandaag gaan we iets minder ver terug in de tijd en wel naar het jaar 1994 toen ik een gesprek had met onze moeder Leny, tante, schoonzuster en oma. Ze sprak over haar vroegste jeugd en kindertijd. Als kind ging ze helemaal op in haar spel en ze was dan ook vaak zoek. in 1994 zei ze daar het volgende over, het voorval speelt zich af aan het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw.Ze sprak: Ja, ik benijd de slager gaan zitten. Bij Volbeda. Mijn moeder was helemaal hoteldebotel. Toen zeiden ze, waar is ze. ja, zoek je een meisje met een jurkje. ja, die zit bij de slager. Toen ben ik daar maar blijven zitten. Ik vond dat zeker leuk. Ik ging alleen weg. Ja, hoe ik daar nou ben gekomen. Ik ben zomaar daarheen gelopen. En toen ben ik daar op die bank gaan zitten. Ik vond het wel leuk zeker in die winkels. En ja, toen hebben ze gezegd wat ik aanhad en zo. En toen heeft mijn moeder me denk ik wel opgehaald of ze hebben me gebracht.'