6 juni 2017

Huwelijksdag viel bijna letterlijk in water

Op 6 juli 1944 traden Anna van den Eijkel en Johannes Bavelaar met elkaar in het huwelijk. Maar die Huwelijksdag viel bijna letterlijk in het water. Begin jaren tachtig sprak ik daar met mijn grootvader Johannes Bavelaar (1899-1984), de kapper over. Hij sprak toen onder meer de volgende woorden:'Toen was ik onderweg en toen ging het paard steigeren. En het scheelde maar zus of zo of ik had in het water gelegen met paard en wagen. Want het was een hele paniek. Ik wist werkelijk niet wat me overkwam.Ik denk, nou het gaat al goed beginnen, ons huwelijk. Aldus Johannes Bavelaar aan het begin van de jaren 1980 over de Huwelijksdag in juli 1944. hij werd s ochtends die dag afgehaald van zijn woning aan de Leidse Oranjegracht per koets om naar de bruid in Rijnsburg te gaan. Hij was toen dus bijna in het water van de Oranjegracht beland. Hij vertelde dit heel droog, een heel humoristische man was onze grootvader.En een prater, zoals kappers vaak zijn.