24 april 2019

Oorlogsherinneringen

Op 4 en 5 mei staat de bezettingstijd in Nederland weer centraal.Onze moeder, grootmoeder en overgrootmoeder Jansje van den Bos-Schaft (1919-2007) sprak op 7 mei 1987,bijna exact 20 jaar voor haar overlijden de volgende woorden over de bezettingstijd:
‘We gingen nog wel eens naar de bioscoop een enkel keertje.Toen kwam Hitler met Mussolini in het bioscoopjournaal.De Wochenschau.Ik zeg, lazerde hij nu maar naar beneden.Zit er een knul naast me, die zegt:Zoudt u zich even in kunnen houden, anders zal ik u eens ergens brengen waar u niet graag wil zijn.Ja dan ben je driftig.Wat had ik een haat tegen die lui.Er was geloof ik een film met Zarah Leander.Engelse of Amerikaanse films werden niet meer gedraaid.De eerste film die we na de bevrijding zagen was Het zit in de lucht met George Formby.Een lachfilm mt die ukelele.Wat heb ik genoten toen!’