1 februari 2023

De watersnoodramp 70 jaar geleden

Op 1 februari is het exact 70 jaar geleden dat de watersnoodramp in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland plaatshad.Het gebeurde op 1 februari 1953.Niet lang daarna kwam er een Deltaplan om te voorkomen dat dergelijke overstromingen nog ooit in Zeeland zouden plaatsvinden.In 1993 sprak onze moeder Leny over de ramp,toen 40 jaar geleden.Ze vertelde dat ze er op school over hoorde.Ook onze moeder en grootmoeder Jansje Schaft heeft vaak over de ramp verteld.Zo ook in 2006.Ik vroeg haar toen naar haar miskraam in 1953.Ze vertelde:'Dr Nieber heeft me toen weggehaald.Dat was in 1953 en toen had je die overstroming.Die watersnood.Om nooit te vergeten.Toen lag ik in het ziekenhuis.En toen lag ik maar zo op de gang.Dat was verschrikkelijk.En toen hoorden wij maar s nachts.Oh, dat was zo,n toestand.En toen ben ik ziek geweest hoor.Het was een jongetje.Het was nog niet helemaal volgroeid.Het was wel een jongetje.Dat werd me later verteld hoor.Dus je vader had een broer kunnen hebben.Ja, dat was wel triest.Ja, dat kan gebeuren natuurlijk.'