12 mei 2023

Arie van den Bos 78!

Op 15 mei 2023 is het exact 78 jaar geleden dat onze opa, vader, broer, zwager en oom Aad van den Bos ter wereld kwam.Het gebeurde kort na de bevrijding.Vader Nijs verbleef toen nog in Enschede.In 1990 had ik een gesprek met moeder Jansje over de tijd rond de geboorte van haar zoon Aad in mei 1945.Ze sprak toen aldus:'Ik ben weer met mijn vader en moeder gegaan, lopend.Aad werd geboren om vier uur,kwart voor vier.'s Morgens ben ik er naartoe gegaan.Nederland was bevrijd, ik werd niet meer aangehouden zoals op 9 februari 1943.Het was op de Hooigracht.Ik weet wel dat ik voor het eerst van die Engelse kaken kreeg.Van die biscuits.Iedereen kreeg dat.Van die volkoren biscuits.Het waren van die langwerpige biscuits.Maar ze waren lekker, je had natuurlijk honger ook.En als je een beetje sterk van inhoud bent.Ik kreeg gelijk een kind.Ik had zoveel melk.Ik had teveel voor Aad alleen.Ik kreeg een kind van twee maanden en dat was nog kleiner dan Aad.Aad woog 6 1/2 pond.Loekie Ju werd 9 maart 1943 geboren en dat kindje heeft ook menigmaal bij mij gedronken.'