4 november 2023

Anna van den Eijkel 114

Op 4 november 2023 is het precies 114 jaar geleden dat onze grootmoeder Anna Bavelaar- van den Eijkel (1909-1979) werd geboren.Zij was de moeder van Leny en ze werd geboren op 4 november 1909 aan de Rijnsburgse Valkenburgerweg,ook wel Kortkade genoemd omdat Piet Kort,de aannemer,de huizen daar had laten bouwen.We gaan vandaag terug naar het jaar 1939 in het leven van Anna.Het jaar 1939 was het laatste jaar voor de oorlog in Nederland.Uit dat jaar is correspondentie van Anna bewaard gebleven en wel van haar nicht Jeane Oudshoorn uit Amsterdam die op 19 mei 1939 aan Anna schreef.Koningin Wilhelmina bracht die maand een staatsbezoek aan Belgie,aan koning Leopold en Hitler en Mussolini sloten hun 'Stahlpakt'.Jeane schreef onder meer:'Je brief heb ik ontvangen en nu zal ik je maar eens gauw antwoorden.Uit je brief vernam ik dat het thuis bij je alles goed is.Je uitnodiging voor Pinksteren voor mij bij jullie te komen,zou ik dolgraag willen accepteren.Maar ik ben bang dat het moeilijk zal gaan,want diezelfde avond dat ik jouw brief kreeg,kwam die kennis van mij om te vragen of ik weer vrijdags en zaterdags kwam helpen.'