4 maart 2021

Johannes Bavelaar (1899-1984) over de 10e mei 1940

In augustus 1982 had ik een interview met onze grootvader Johannes Bavelaar(1899-1984), de Leidse kapper,over de Duitse invasie op 10 mei 1940.Hij antwoordde toen op mijn vraag of hij een vermoeden had dat er oorlog zou komen destijds:'Nee, ik had er helemaal geen gedachte in.Ja, je leefde in onzekerheid he? Je wist eigenlijk niet wat er zou komen.Je kon de toekomst niet bekijken.- U dacht niet dat er een oorlog uit zou breken?- Nee, daar had ik helemaal geen gedachte in.Ten eerste doe ik toch niet zo aan politiek.Ja, als die tijd komen moet, dan komt het maar.-Kunt u zich nog herinneren dat op 10 mei 1940 de vliegtuigen overkwamen?- Ja, want ik lag boven.Toen kwam mijn moeder naar me toe.Toen zegt ze: Jan, het is oorlog.Ik schrok ervan.Ik hoorde die vliegtuigen boven me.En toen zaten we later zo te ontbijten 's morgens.Die vliegtuigen vlogen maar over ons heen. Ik zeg: Mens, het is niet te hopen dat er een bom mag vallen.Dan zijn we er allemaal geweest.'