27 oktober 2022

Een landverhuizing in de Coornhertstraat

Het in orde brengen van de bedden 's avonds voor het slapen gaan en 's ochtends bij het weer opstaan in de Coornhertstraat was soms net een landverhuizing,aldus moeder en grootmoeder Jansje van den Bos- Schaft geparafraseerd in een geluidsopname uit 1991.Letterlijk zei ze:'Ik weet wel, het was net een landverhuizing.Stonden er twee ledikantjes daar en toen hebben we dat bed in het midden maar op de grond gelegd-een tweepersoonsbed en daar sliep ik met opa op en daar stond die wieg van Janny.Nou, ik zal je wel vertellen,ze waren 's nachts nooit lastig.Daar heb ik eigenlijk praktisch niet veel last van gehad.'Het gezin Van den Bos bewoonde na de oorlog twee kleine kamertjes in de Leidse Coornhertstraat.Beneden woonde Sjaan Ju.'Jansje:'We gingen 's avonds vroeger naar bed.Ik ging ook veel weg overdag.Dan liep ik met de kinderwagen.Toen lagen Trudy, Aad en Janny in die kinderwagen.Het was wel een grote kinderwagen.'