13 april 2023

Jansje naar een vakantiekolonie in Oostvoorne in de zomer van 1929

Begin mei 1990 interviewde ik onze moeder en grootmoeder Jansje van den Bos- Schaft over de oorlog en bezetting en de periode die daaraan voorafging.Enkele maanden voordat de beurs op Wall Street instortte in oktober 1929 ging Jansje naar een vakantiekolonie voor bleekneusjes in Oostvoorne.Het was in de zomer van 1929.Ze was toen 10 jaar en at thuis slecht.Ze hield niet zo van groenten.Jansje daarover:'Ze waren verschrikkelijk streng.Want je kreeg natuurlijk eten en dan werd er bloemkool geserveerd en dat lustte ik niet.Ik at zo slecht.En toen mocht ik niet mee wandelen.Toen werd ik op een kamertje gezet met een bord naast me.Dat moest ik opeten.Koud en wel.Ja, dat was een hele straf.Wat was je dan, een kind van 10 jaar.'