28 mei 2021

Jansje Schaft en de film

De jaren tussen de beide wereldoorlogen - het interbellum- waren jaren waarin radio en film steeds belangrijker werden.Het was de tijd waarin Jansje Schaft (1919-2007) opgroeide.Zij hield ervan van het wonder van de film te genieten in die tijd.Zo maakte Marlene Dietrich in 1930 in Berlijn furore met de film 'Der blaue Engel'.Greta Garbo was ook een ster in die vooroorlogse jaren en in Amerika had Charlie Chaplin een roemrijke filmcarriere.Het was in 1938 dat onze moeder en (over)grootmoeder Jansje Schaft de film 'Marie- Antoinette' ging bekijken in een Leidse bioscoop.Ze werkte toen bij tandarts Van Dorp.Ze kreeg een paar uurtjes vrij van mevrouw Van Dorp.Jansje, jaren later, daarover:'Nou,wat moest ik in die paar uurtjes doen?Als ik naar huisging,moest ik mijn moeder helpen.Maar daar kreeg ik geen vrij voor.Ik denk nou,ik ga lekker naar de bioscoop.Toen was er toevallig een lange film:'Marie-Antoinette'.Dat was zo'n goeie film,maar hij liep een beetje uit.Maar toen moest ik terugkomen,want ik moest weer terug naar Van Dorp.En toen kwam ik ipv 5 uur,kwam ik om half 6.Nou, daar stond mevrouw met haar vork in de hand,die stond al te kijken.Ik zie het nog gebeuren.Ik was te laat en meneer moest op tijd eten.Dat was mijn vrije middag!'